ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η πρωτοβουλία αυτή του indexical photography and theory hub  αφορά μια νέα δράση της ομάδας μας, η οποία προέκυψε μέσα από συζητήσεις μαζί με την Ελένη Μαχαιρά, φωτογράφο και εκπαιδευτικό σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Κομοτηνή.

Συμμετέχοντες διαφόρων «θρησκευτικών» ή πολιτισμικών κοινοτήτων στην Αθήνα (και σε άλλες πόλεις) θα συμμετάσχουν σε ένα κοινό φωτογραφικό εγχείρημα που αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία περιγράφονται παρακάτω.

Στο πρόγραμμα αυτό θα χρησιμοποιήσουμε τη φωτογραφία ως ένα δημιουργικό και συνεργατικό εργαλείο για την έρευνα και την ερμηνεία (δια)προσωπικών ιστοριών και αντιλήψεων με στόχο τη πολιτισμική – θρησκευτική ανεκτικότητα, την εδραίωση μιας αμοιβαίας διαπολιτισμικής – διαθρησκευτικής κατανόησης και την καλλιέργεια αμοιβαίου σεβασμού ως προς τις πολιτισμικές, ατομικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτικές διαφορές.

Με αφορμή τις φωτογραφικές εικόνες θα μάθουμε επίσης να δημιουργούμε ιστορίες, να σκεπτόμαστε τα ζητήματα ταυτότητας, να επεξεργαζόμαστε τα ζητήματα της προσωπικής και συλλογικής μνήμης και να τα χρησιμοποιούμε ως μέσο κατανόησης του άλλου.

ΓΙΑΤΙ H ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η φωτογραφία πάντα χρησίμευε ως μέσο επικοινωνίας και ως μέσο ανταλλαγής εμπειριών. Η φωτογραφία ως δημιουργική πρακτική και οι ίδιες οι φωτογραφίες μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για έναν διαθρησκειακό διάλογο παρέχοντας το πλαίσιο για την κατανόηση του Άλλου και την ενθάρρυνση θετικών προσωπικών συνδέσεων μεταξύ των θρησκειών.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Η μεθοδολογία περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα οπτικής εκπαίδευσης, το οποίο αποτελείται από ένα εργαστήριο για τη φωτογραφία και την “ενεργό ακρόαση”.

Το δεύτερο μέρος (το οποίο λειτουργεί και ανεξάρτητα από το πρωτο) αποτελείται από δύο δράσεις. Η πρώτη δράση του δεύτερου μέρους επικεντρώνεται στη μέθοδο της ελέυθερης φωτογράφισης. Οι συμμετέχοντες θα φωτογραφίζουν ελεύθερα και αυθόρμητα ό, τι θεωρούν ότι συνδέεται με τον πολιτισμό τους και τον πολιτισμό – θρησκεία του άλλου με τον οποίο θα δουλέψουν παράλληλα. Θα μοιράζονται (μέσω των social media) τις εικόνες τους δημιουργώντας ένα αρχείο. Αυτο θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο και την μεταξύ τους επικοινωνία.

Η δεύτερη δράση επικεντρώνεται στην αναπλαισίωση των οικογενειακών φωτογραφιών και αρχείων. Οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν μεταξύ τους (κατα προτίμηση ανά δύο). Θα ανακαλύψουν τα οικογενειακά άλμπουμ ή άλλα φωτογραφικά αρχεία, θα μιλήσουν για τις θρησκευτικές συμπεριφορές και τα έθιμά τους και θα συν-δημιουργήσουν “φωτογραφικά” έργα (πχ. χειροποίητα photobooks) που θα επαναπροσδιορίζουν τις προσωπικές και συλλογικές αναμνήσεις τους. Ως συν-δημιουργοί θα ανακαλύψουν και θα επικεντρωθούν σε αυτά που κυρίως τους ενώνουν.

Σχετικά με τη διαδικασία συμμετοχής και επιλογής

Θα γίνει ανοιχτό κάλεσμα και οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν μέσω συνέντευξης. (Θα προτιμούνται οι γυναίκες, οι νέοι και οι άνθρωποι που έχουν τελειώσει ή τελειώνουν το σχολείο ή οι άνθρωποι στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας). Η ανοικτή πρόσκληση θα ανακοινωθεί μέσω αφίσας στα σχολεία και στις θρησκευτικές κοινότητες (εκκλησία), Για το πρώτο μέρος και την πρώτη δράση του δεύτερου μέρους ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μεταξύ 24 και 30. Για τη δεύτερη ενέργεια απαιτείται μια επιλογή από 20 συμμετέχοντες. Μια επιτροπή τριών ατόμων πρόκειται να επιλέξει και για τα δύο μέρη τους συμμετέχοντες