ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Photo Research:

Aναπτυξη &ολοκληρωση ενος φωτογραφικου εγχειρηματος

Σεμιναριακό – εργαστηριακό πρόγραμμα μακράς διάρκειας

Το Photo Re:Search, Σύλληψη, Ανάπτυξη και Ολοκλήρωση ενός φωτογραφικού εγχειρήματος είναι ένα πρόγραμμα διάρκειας ενός ακαδημαϊκού έτους, το οποίο στοχεύει μέσω διαλέξεων, συζητήσεων και της εντατικής συμβουλευτικής καθοδήγησης των διδασκόντων στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση ενός ή περισσοτέρων φωτογραφικών projects των συμμετεχόντων. Αποβλέποντας στην παραγωγή άρτιων αποτελεσμάτων δίνει έμφαση τόσο στη μορφή της τελικής παρουσίασης που κατά περίπτωση θα επιλεγεί (ενδεικτικά: αυτοέκδοση περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, έκθεση, ιστοσελίδα, είτε συνδυασμός αυτών) όσο και στην επεξεργασία του περιεχομένου του εκάστοτε εγχειρήματος. Αυτό επιδιώκεται μέσω της εξοικείωσης των συμμετεχόντων με θεωρητικά ζητήματα, της ανάπτυξης της κριτικής σκέψης τους γύρω από αυτά και του συνεχούς πειραματισμού.

Έναρξη: Νοέμβριος 2023

Εισηγητές: Ελένη Μουζακίτη, Κώστας Ιωαννίδης και προσκεκλημένοι ομιλητές σε επιλεγμένες συναντήσεις.

Χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

Σειρά τεσσάρων διαλέξεων

Ο ρόλος της φωτογραφίας στην εξέλιξη των εικαστικών τεχνών από τη δεκαετία του 1960 και μετά παρουσιάζεται όλο και πιο σημαντικός. Εικαστικοί όπως ο Ed Ruscha για παράδειγμα έδωσαν ήδη από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960 καινοτόμα παραδείγματα χρήσης της φωτογραφίας που δεν εκμεταλλεύονταν τόσο τον εκφραστικό χαρακτήρα του μέσου όσο τις καθαρά τεκμηριωτικές του δυνατότητες. Αποτέλεσμα της ενίσχυσης των δεσμών αυτών είναι και μια σημαντική αλλαγή σ’ αυτό που θεωρείται πλέον καλλιτεχνικά φιλόδοξη φωτογραφία και στην αντίστοιχη δεξίωσή του από τον κόσμο των μουσείων και των διοργανώσεων τέχνης. Τις συγκεκριμένες εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών αλλά και την κατάσταση σήμερα θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει και να αναλύσει κριτικά η παρούσα σειρά τεσσάρων τρίωρων διαλέξεων.

Έναρξη: θα ανακοινωθεί

Εισηγητής: Κώστας Ιωαννίδης

Χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Εντατικά θεματικά προγράμματα

Το σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε μέλη ομάδων και συλλόγων εκτός Αθήνας που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη (σύγχρονη) φωτογραφική πρακτική και θεωρία και να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω στις χρήσεις του φωτογραφικού μέσου στην τέχνη. Στόχος είναι η ενθάρρυνση του πειραματισμού πάνω στις δυνατότητες της φωτογραφικής γλώσσας, η καλλιέργεια κριτικού βλέμματος και η κατανόηση του τρόπου συγκρότησης μιας φωτογραφικής ενότητας (πορτφόλιο). Ζητούμενο είναι να κατανοήσουν καλύτερα τις εικόνες, τις οποίες βλέπουν, κάνουν, καθώς και τις μελλοντικές κατευθύνσεις που θα μπορούσε να έχει η δουλειά τους. Πραγματοποιούνται επίσης εντατικά σεμινάρια στην Ιστορία – Θεωρία της Τέχνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ – PORTFOLIO DEVELOPMENT

Εξατομικευμένα προγράμματα

Συναντήσεις συμβουλευτικής παρακολούθησης διά ζώσης ή εξ αποστάσεως για θέματα που αφορούν σε όλα τα κρίσιμα για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση ενός φωτογραφικού πρότζεκτ στάδια και τη συγκρότηση πορτφόλιο.

Επιλογή και οργάνωση των εικόνων, θεωρητική πλαισίωση και διαμόρφωση κειμένου προθέσεων (artist statement). Συμβουλευτική καθοδήγηση για παρουσίαση με τη μορφή έκθεσης, έκδοσης και τη διαμόρφωση website, για υποβολή πορτφόλιο σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα καθώς και για τα δίκτυα – πλατφόρμες προώθησης του έργου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Ταχύρρυθμο σεμιναριακό πρόγραμμα δύο κύκλων

Το ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ είναι ένα εντατικό σεμιναριακό πρόγραμμα δύο κύκλων (ακαδημαϊκών εξαμήνων) στη φωτογραφία ως σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική. Στόχος του σεμιναρίου η ενθάρρυνση του πειραματισμού πάνω στις δυνατότητες της φωτογραφικής γλώσσας και η καλλιέργεια κριτικού βλέμματος. Οι συνδιδασκαλίες ή η εμπλοκή περισσοτέρων του ενός διδασκόντων στη διδασκαλία επιδιώκονται καθώς ενισχύεται η πλουραλιστική αντιμετώπιση της δουλειάς των συμμετεχόντων προς σημαντικό όφελός τους. 

Έναρξη: θα ανακοινωθεί

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

X-RAY BERLIN

Εντατικό σεμινάριο – εργαστήριο λήψης και κριτικής στο Βερολίνο με τη μορφή δημιουργικής περιπλάνησης και αποτύπωσηw εμπειριών σε εικόνες.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρημένους που θέλουν να διευρύνουν την οπτική τους σκέψη, να εμβαθύνουν στη φωτογραφική τους πράξη και να συγκροτήσουν μια νέα φωτογραφική σειρά ή να εμπλουτίσουν με νέο υλικό θεματικές πάνω στις οποίες ήδη δουλεύουν.

Το σεμινάριο λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Στην Αθήνα  θα γίνουν δια ζώσης ή online οι διαλέξεις προετοιμασίας και η τελική επιλογή για τη συγκρότηση πορτφόλιο και το σχεδιασμό των zines για την παρουσίαση.

Εισηγητές: Ελένη Μουζακίτη και Κώστας Ιωαννίδης

Περίοδος διεξαγωγής: Βερολίνο: 18 – 27 Αυγούστου 2023  και 4 συναντήσεις στην Αθήνα  (δια ζώσης ή online) τον Απρίλιο, Μάιο και Σεπτέμβριο 2023

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ

Εντατικό εργαστήριο λήψης και κριτικής στη Δυτική Ελλάδα

Το εργαστήριο απευθύνεται σε αυτούς που γοητεύονται και εμπνέονται από την ιδέα του φωτογραφικού roadtrip και της περιπλάνησης σε δρόμους που ανοίγονται μπροστά ή έχουν μαγευτεί από τα φωτογραφικά οδοιπορικά των Walker Evans και Stephen Shore στις μικρές πόλεις των ΗΠΑ. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τις φωτογραφικές τους δεξιότητες ή να διευρύνουν την οπτική τους ερχόμενοι αντιμέτωποι με ένα πολυδιάστατο και ενδιαφέρον από πολλές απόψεις τοπίο, ένα τοπίο πέραν των ορίων του «γραφικού – όμορφου».

Περίοδος διεξαγωγής: 25 – 27 Μαρτίου 2023

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αρχείο Σεμιναρίων – Εργαστηρίων

Στο αρχείο των σεμιναρίων παρουσιάζονται σεμινάρια & εργαστήρια που έχουμε πραγματοποιήσει μαζί με διάφορους συνεργάτες και φορείς.

A FANTASY OF NOT BELONGING

Φωτογραφική περιπλάνηση στο νησί Ρούγκεν, Βαλτική

Εντατικό φωτογραφικό εργαστήριο λήψης  και κριτικής αξιολόγησης με τη μορφή οδοιπορικού στα ίχνη του μεγάλου Γερμανού ρομαντικού ζωγράφου Caspar David Friedrich. Απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία, τo τοπίο, το (γερμανικό) ρομαντισμό και την ιστορία και θέλουν να συγκροτήσουν μια νέα φωτογραφική σειρά, η οποία θα αποτελεί το απόσταγμα της προσωπικής βίωσης του τοπίου και της πολυδιάστατης αυτής εμπειρίας σε εικόνες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

HYDRA PHOTOWEEK

Καλοκαιρινό επταήμερο εντατικό εργαστήριο

Εντατικό καλοκαιρινό εργαστήριο, το οποίο πραγματοποιείται στον καλλιτεχνικό σταθμό της Ανωτάτης Σχολής Καλών στην Ύδρα. Προσφέρει τη δυνατότητα της καθημερινής εντατικής ενασχόλησης με τη φωτογραφική διαδικασία  με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων λατα τη λήψη και την επιλογή καθώς και τη συγκρότηση πορτφόλιο (πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα)

Φορέας: asfaphotocourses.gr (ΑΣΚΤ – ΕΛΚΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΥΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗ

Τριήμερο σεμινάριο στο Photometria Festival

Η φωτογραφία πολύ νωρίς σταμάτησε να βλέπει τον εαυτό της ως το «μολύβι της φύσης». Οι φωτογράφοι άρχισαν να αναζητούν, να προβάλλουν (και να βλέπουν κατόπιν) στη φύση τον εαυτό τους.  Πρόκειται για ένα είδος ενσυναισθητικής ταύτισης με το μη εγώ που παίρνει ποικίλες αποχρώσεις και λειτουργεί με αντίστοιχες μεθόδους. Συνήθως γίνεται ένα από τα δύο: είτε ο φωτογράφος αναζητά και εντοπίζει ισοδύναμα της κατάστασής του στον περιβάλλοντα χώρο, διαβάζοντας τον εαυτό εκεί, είτε κινείται ενστικτωδώς μέσα του επιδιώκοντας να συντονιστεί μαζί του και κατόπιν αναγνωρίζει τα ίχνη των στιγμών ταύτισης στις φωτογραφίες που προέκυψαν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

WILD WEST GREECE

Φωτογραφική περιπλάνηση στη Δυτική Ελλάδα

Το εργαστήριο απευθύνεται σε αυτούς που γοητεύονται και εμπνέονται από την ιδέα του φωτογραφικού roadtrip και της περιπλάνησης σε δρόμους που ανοίγονται μπροστά ή έχουν μαγευτεί από τα φωτογραφικά οδοιπορικά των Walker Evans και Stephen Shore στις μικρές πόλεις των ΗΠΑ. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τις φωτογραφικές τους δεξιότητες ή να διευρύνουν την οπτική τους ερχόμενοι αντιμέτωποι με ένα πολυδιάστατο και ενδιαφέρον από πολλές απόψεις τοπίο, ένα τοπίο πέραν των ορίων του «γραφικού – όμορφου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TINOS “CARTES POSTALES”

Φωτογραφικό εργαστήριο & Art Residency, Τήνος

To Sterna Fringe Festival σε συνεργασία με την Ελένη Μoυζακίτη και τον Λάμπρο Παπανικολάτο διοργανώνει και προσφέρει σε δώδεκα επιλεγμένους καλλιτέχνες ένα δωρεάν τετραήμερο workshop φωτογραφίας στην Τήνο (18/5 – 21/5 2017) με σκοπό την παραγωγή φωτογραφικού έργου σχετικού με την εμπειρία των φωτογράφων από το νησί της Τήνου. Το Sterna Festival παρέχει επίσης στους 12 συμμετέχοντες τη διαμονή σε studios στο χωριό Υστέρνια της Τήνου κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων θα γίνει κατόπιν κατάθεσης portfolio.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EXPANDING PERSONAL VISION

Antiparos International Photofestival

Το εντατικό αυτό εργαστήριο προσφέρει τη δυνατότητα της καθημερινής εντατικής ενασχόλησης με τη φωτογραφία σε ένα περιβάλλον υποστηρικτικό. Στόχος να επωφεληθούν οι συμμετέχοντες αναπτύσσοντας ή βελτιώνοντας δεξιότητες στη λήψη και τη διαδικασία επιλογής φωτογραφιών για τη συγκρότηση πορτφόλιο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκλεπτύνουν το προσωπικό τους αισθητήριο υπό την καθοδήγηση έμπειρων διδασκόντων. (πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

POSTCARDS FROM HOME NORTHWEST

Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας

Που βρίσκεται άραγε το σπίτι; Τι είναι το σπίτι για σένα; Ένας χώρος, μια αίσθηση, μια ανάμνηση, ο ήχος μιας φωνής, ένα αντικείμενο, μια φωτογραφία που κουβαλάς μαζί, μια χειρονομία, ή κάτι άλλο? Το πρόγραμμα “Postcards from home – NorthWest” υλοποιείται με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ARTIFACTORY και την πλατφόρμα postcardsfromhome.net και σε συνεργασία με φωτογραφικές ομάδες από τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

PINHOLE CAMERAS: ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ

Εργαστήριο στο πλαίσιο του Sterna Festival

Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν την αρχή λειτουργίας μιας φωτογραφικής μηχανής κατασκευάζοντας οι ίδιοι μια μικρή φωτογραφική μηχανή οπής, (camera obscura) και βλέποντας πως λειτουργεί. Το sterna fringe festival θα παρέχει τα υλικά για την κατασκευή. Απευθύνεται κυρίως σε παιδια και εφήβους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ