IMG_7455ds (1)
Baltic sea, Prora Resort
IMG_7455d
documentary photography berlin
IMG_6143d
IMG_9421b
IMG_9599e
IMG-0575bw
IMG_7240b
IMG_5856d
IMG_9689f
IMG-0592b
IMG_0679d
IMG_0551c
IMG_0998c
Baltic sea, Prora Resort
previous arrow
next arrow
IMG_7455ds (1)
Baltic sea, Prora Resort
IMG_7455d
documentary photography berlin
IMG_6143d
IMG_9421b
IMG_9599e
IMG-0575bw
IMG_7240b
IMG_5856d
IMG_9689f
IMG-0592b
IMG_0679d
IMG_0551c
IMG_0998c
Baltic sea, Prora Resort
previous arrow
next arrow

X-RAY BERLIN

Σεμινάριο λήψης και κριτικής

Εντατικό σεμινάριο – εργαστήριο λήψης και κριτικής φωτογραφίας με τη μορφή δημιουργικής περιπλάνησης και αποτύπωσης εμπειριών σε εικόνες.

 

Διαλέξεις, φωτογραφίσεις, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες για κριτική αξιολόγηση του υλικού, επισκέψεις σε γκαλερί και μουσεία, συγκρότηση πορτφόλιο και σχεδιασμός – παραγωγή zine 

Διδάσκοντες: Ελένη Μουζακίτη, https://indexical.gr/eleni-mouzakiti/

Κώστας Ιωαννίδης https://indexical.gr/kostas-ioannidis/

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η πρόσφατη ιστορία είναι πανταχού παρούσα σε διαδοχικές στοιβάδες στο γεμάτο αντιθέσεις Βερολίνο: το πρόσωπο της μητρόπολης των αρχών του 20ου αιώνα και του μεσοπολέμου, που περιέγραψε ο Walter Benjamin και τόσοι άλλοι συγγραφείς, με αστικά βουλεβάρτα, εμπορικά και κατοικίες της εποχής. Τα σκοτεινά σημάδια του ναζιστικού παρελθόντος όπως ανιχνεύονται εδώ και εκεί ξεκινώντας από γιγαντιαία κτίρια όπως το παλιό αεροδρόμιο της πόλης (το Tempelhof) έως καταφύγια για τους βομβαρδισμούς. Το πιο πρόσφατο παρελθόν της διαιρεμένης πόλης ορατό ακόμη στα σημεία του τείχους που έμειναν ή που η γραμμή τους έχει διατηρηθεί στην άσφαλτο. Το underground Βερολίνο της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980 με την αύρα τόσων ροκ σταρ. Και βέβαια το σύγχρονο Βερολίνο που έχει να δώσει κάτι σε όλους ανάλογα με το που θα στραφούν οι κεραίες του καθενός. Η πόλη προσφέρει μια νέα αλλά και ταυτόχρονα ιστορικά φορτισμένη εκδοχή του νεωτερικού βιώματος. Αρκεί κανείς να περιπλανηθεί είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο είτε με τα ΜΜΜ, είτε συνδυάζοντας όλους αυτούς τους τρόπους προκειμένου να μπορεί να εναλλάσσει ρυθμούς στην κίνησή του για να εστιάζει την προσοχή, το βλέμμα και τη μηχανή του αναλόγως. Αποτέλεσμα για τον κάθε συμμετέχοντα θα είναι ένα σίγουρα διαφορετικό πορτφόλιο με σαφείς καλλιτεχνικές αξιώσεις.

 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Το σεμινάριο λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο και στην Αθήνα.

Στην Αθήνα θα γίνουν δια ζώσης ή online οι διαλέξεις προετοιμασίας και η τελική επιλογή για τη συγκρότηση πορτφόλιο και το σχεδιασμό του zine για την παρουσίαση.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να διευρύνουν την οπτική τους αντίληψη, να εμβαθύνουν στη φωτογραφική τους πράξη και να συγκροτήσουν μια νέα φωτογραφική σειρά ή να εμπλουτίσουν με νέο υλικό θεματικές πάνω στις οποίες ήδη δουλεύουν.

Σε αυτό θα συμβάλλουν η καθημερινή φωτογραφική παραγωγή, η συνεργασία με τους εισηγητές σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, οι διαλέξεις πάνω σε θέματα του πολιτισμού και της ιστορίας της Γερμανίας, της ιστορίας της τέχνης και της φωτογραφίας, και κυρίως η κριτική αξιολόγηση και οι συζητήσεις πάνω στο σκεπτικό επιλογής των εικόνων για τη δημιουργία περιεχομένου και τη συγκρότηση μιας φωτογραφικής σειράς. Οι συμμετέχοντες θα ωφεληθούν πολύ από τη διαδικασία επιλογής του υλικού τους (editing and sequencing) και την προετοιμασία – σχεδιασμό του ατομικού zine ή του συλλογικού λευκώματος και της παρουσίασης.

Οι εισηγητές θέλουν να μοιραστούν τις γνώσεις τους πάνω στο μέσο αλλά και την εμπειρία τους από μία πόλη στην οποία έχουν ζήσει και γνωρίζουν καλά λόγω των ειδικών ενδιαφερόντων τους.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ – ΜΑΪΟΣ 2023 ΑΘΗΝΑ

2 τρίωρες online συναντήσεις προετοιμασίας για το σεμινάριο. Στην περίπτωση που όλοι οι συμμετέχοντες κατοικούν στην Αθήνα, οι συναντήσεις αυτές μπορούν να γίνουν και δια ζώσης.

Διαλέξεις από τον Κων/νο Ιωαννίδη πάνω σε θέματα ιστορίας της Τέχνης και της Φωτογραφίας με άξονα το Γερμανικό πολιτισμό και την ιστορία της Γερμανίας. Γερμανοί ζωγράφοι, εστίαση στη ζωγραφική του ρομαντισμού και του μοντερνισμού (γερμανικός εξπρεσσιονισμός) γερμανοί φωτογράφοι, ανάλυση φωτογραφικών σειρών – βιβλίων που έχουν ως θέμα τους το Βερολίνο. Θέματα που αφορούν την ιστορία του ναζισμού, την εκδίωξη των Εβραίων, τα μνημεία και την πολιτική γύρω από αυτά, την αρχιτεκτονική (αεροδρόμιο του Tempelhof).

Οι εισηγητές θα προτείνουν κείμενα για ανάγνωση (προαιρετική) και σχετικές ταινίες ως βάση προετοιμασίας για το εργαστήριο, οι οποίες και θα συζητώνται κατά τη διάρκεια των κοινών μας δείπνων.

 

18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ έως 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023 – ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Καθημερινές φωτογραφίσεις σε περιοχές που επιλέγουν οι συμμετέχοντες κατόπιν συζήτησης με τους εισηγητές, ή σε περιοχές που προτείνουν οι εισηγητές. Προαιρετικά φωτογραφήσεις μαζί με την εισηγήτρια. Καθημερινά ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες για κριτική αξιολόγηση του υλικού και κατανόηση της διαδικασίας διαμόρφωσης περιεχομένου, συγκρότησης πορτφόλιο και σχεδιασμού – παραγωγής zine.  Προαιρετικά κοινά δείπνα και συναντήσεις σε καφέ για συζήτηση, επισκέψεις σε γκαλερί και μουσεία, και φωτογραφικούς εκδοτικούς οίκους. Το πολύ εντατικό σώμα του εργαστηρίου θα είναι από τις 18 έως τις 25 Αυγ.  Οι δύο τελευταίες μέρες (Παρασκευή και Σάββατο) θα είναι κάπως πιο χαλαρές με φωτογράφιση και επισκέψεις σε γκαλερί, μουσεία φωτογραφικούς εκδοτικούς οίκους.

Για να σας αποσταλεί το αναλυτικό πρόγραμμα, επικοινωνείτε με το 6944968960

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023 ΑΘΗΝΑ

2 τετράωρες συναντήσεις ένα μήνα μετά το πέρας του σεμιναρίου για τη συγκρότηση του τελικού portfolio και τη δημιουργία είτε ενός συλλογικού λευκώματος είτε μεμονωμένων zines που θα παρουσιαστούν σε χώρο στην Αθήνα. (Οι συναντήσεις θα γίνουν είτε δια ζώσης -αν οι συμμετέχοντες είναι όλοι από την Αθήνα- είτε και online είτε συνδυασμός).

1 online ατομική συνεδρία (πριν ή μετά το εργαστήριο στο Βερολίνο)

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 450 Ευρώ

Ενδεικτικό κόστος πτήσης:  συνδυασμός Aegean με Ryanair περίπου στα 200 (τιμές Ιανουαρίου 2023)

Ενδεικτικό κόστος δίκλινου δωματίου:  850 – 900 Ευρώ (420 – 450 κατ΄άτομο) για 9 διανυχτερεύεσεις και περίπου 700 – 750 Ευρώ σε τριάστερο ξενοδοχείο σε κεντρική περιοχή για 7 διανυχτερεύσεις (αν κάποιος επθυμεί να αναχωρήσει νωρίτερα)

Κόστος εβδομαδιαίας κάρτας ΜΜΜ: 30 Ευρώ

Ενδεικτικό κόστος ημερήσιας δαπάνης διατροφής 25-30 Ευρώ

Προτείνουμε αεροπορικό ναύλο φλεξ για ευνόητους λόγους.

 

Αυστηρά περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Συνοδοί δεκτοί.