Η ομάδα Indexical είναι το πιο πρόσφατο εγχείρημα του Κώστα Ιωαννίδη και της Ελένης Μουζακίτη στον χώρο της εκπαίδευσης στη φωτογραφία και της επιμέλειας συναφών βιβλίων και εκθέσεων. Συγκεκριμένα:
Αντικείμενό μας είναι η εκπαίδευση στη φωτογραφία μέσω σεμιναρίων – εργαστηρίων, η συμβουλευτική παρακολούθηση στην ανάπτυξη, εξέλιξη και ολοκλήρωση ενός φωτογραφικού εγχειρήματος (πρότζεκτ), η επιμέλεια και εννοιολογική πλαισίωση ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, ο σχεδιασμός πειραματικών φωτογραφικών εκδόσεων.
Η Φιλοσοφία μας
Εκπαίδευση, Εκθέσεις, Εκδόσεις
Δουλεύοντας για χρόνια στην παραγωγή εικόνων, στην επιμέλεια εκθέσεων και στην εκπαίδευση φωτογράφων – καλλιτεχνών και αγαπώντας το φωτογραφικό βιβλίο προχωρήσαμε στο εγχείρημα του Phaenography για να προσφέρουμε λύσεις που καλύπτουν ολόκληρο αυτό το φάσμα.
Ξεκινάμε από την αρχή, δηλαδή από την εκπαίδευση πάνω στη γλώσσα και τις δημιουργικές πρακτικές της σύγχρονης φωτογραφίας. Στόχος εδώ να αναδειχτεί το πόσο ανοιχτό είναι το πεδίο της καλλιτεχνικής έκφρασης που βασίζεται στη φωτογραφία προκειμένου ο κάθε εκπαιδευόμενος να ανακαλύψει την πρακτική που τον ενδιαφέρει και με την οποία θα μπορεί να επικοινωνήσει τις ιδέες ή/και τις εμμονές του σε ένα διεθνές περιβάλλον. Η αναστοχαστική πρακτική (self-reflective practice), η συζήτηση πάνω στη μεθοδολογία της παραγωγής φωτογραφικού έργου μαζί με την ιστορική και θεωρητική/εννοιολογική πλαισίωση αυτού του έργου αποτελούν τα κλειδιά στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική διαδικασία που επιδιώκοντας σε κάθε βήμα τη συμμετοχή και τη συζήτηση αποφεύγει τις έτοιμες και συνήθως πατερναλιστικές λύσεις.
Με βάση τις ίδιες αρχές κινούμαστε και στα επόμενα στάδια σχεδιασμού, παραγωγής και κοινοποίησης – προώθησης του καλλιτεχνικού φωτογραφικού έργου. Σε όποια μορφή και αν παίρνει το εγχείρημα, ως επιμέλεια μιας έκθεσης ή μιας πολυμεσικής παρουσίασης, ως διαδικασία επιλογής εικόνων (editing) για το στήσιμο ενός βιβλίου, ο πειραματισμός και η συλλογική δουλειά υπερβαίνουν στερεότυπες λύσεις και αισθητικές ορθοδοξίες και είναι οι μοναδικές προϋποθέσεις που η ομάδα θέτει στις συνεργασίες της με καταξιωμένους ανθρώπους του κάθε χώρου που μοιράζονται μαζί της τις ίδιες αξίες.
Η ομάδα μας
Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Βερολίνου και Χαϊδελβέργης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ΜΑ in Image and Communication από το Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορικού διπλώματος (PhD) του τομέα Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών με ειδίκευση στη Φωτογραφία ως καλλιτεχνική πρακτική από το School of Art, Design and Technology, του Πανεπιστημίου του Ντέρμπυ του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπήρξε υπότροφος του Iδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του DAAD (Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών του Γερμανικού κράτους). Το φωτογραφικό της έργο έχει δημοσιευθεί και παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και διεθνώς. Έργα της ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ, Όρεγκον, Η.Π.Α., του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στην ACG Art Collection καθώς και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές. Οργάνωσε και δίδαξε το μάθημα της Φωτογραφίας στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2002 – 2006) και το μάθημα Δημιουργική Φωτογραφία Ι &ΙΙ στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας (2013- 2016). Απο το 2016 διδάσκει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων στη φωτογραφία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ – ΕΛΚΕ) και από το 2018 στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Middlesex University, UK σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ (ΜΑ in Photography and Visual Language). Επιμελείται επίσης φωτογραφικές εκθέσεις και εκδόσεις. Περισσότερα για το έργο της στο
Ο Κώστας Ιωαννίδης είναι επίκουρος καθηγητής Θεωρίας και Κριτικής της Τέχνης στην ΑΣΚΤ. Διδάσκει επίσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Εικαστικές Τέχνες” της ίδιας σχολής. Έχει ακόμη διδάξει Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Αιγαίου. Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΙΚΥ, ενώ ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright έχει εκπονήσει έρευνα στα αρχεία του ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης και του Rockefeller Archive Centre και έχει δώσει σχετικές διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Colorado. Έχει δημοσιεύσει μελέτες πάνω στην ιστοριογραφία και την κριτική της τέχνης καθώς και το βιβλίο Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία: Ένας Αιώνας σε Τριάντα Χρόνια (Futura, 2008) και έχει επιμεληθεί εκθέσεις εικαστικών. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του συγκαταλέγεται η εισαγωγή στο βιβλίο Το Εργαστήριο του Καλλιτέχνη (ΜΙΕΤ, 2016) και στη σειρά demo του ΜΙΕΤ (μαζί με την Ε. Κάντζια) το Τρεις εν Πλω (ΜΙΕΤ, 2018). Υπό έκδοση είναι το βιβλίο του Φωτογραφία: Μια “εξόχως νόθος” τέχνη. Για δύο χρόνια (2016-2018) υπήρξε επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος επιμόρφωσης ενηλίκων στη φωτογραφία της ΑΣΚΤ (Asfa Photo Courses).
Είναι φοιτήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, στο τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης. Παρακολούθησε το σεμινάριο Φωτογραφία: Θεωρίες και Δημιουργικές Πρακτικές I |& II καθώς και τη σειρά διαλέξεων στο πλαίσιο του σεμιναρίου Ζητήματα Θεωρίας των Εικαστικών Τεχνών και της Φωτογραφίας που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης ενηλίκων στη φωτογραφία της ΑΣΚΤ (ΕΛΚΕ). Είναι φωτογράφος και παράλληλα ερευνά την εξέλιξη των κοινωνικών δικτύων και την επιροή που ασκούν στην Τέχνη. Εχει συνεργαστεί στο παρελθόν με οργανισμούς και καλλιτεχνικές ομάδες στον τομέα της επιμέλειας και της κοινωνικής δικτύωσης. Συμμετέχει στην ομάδα phaenography υποστηρίζοντας την οργάνωση παραγωγής εκθέσεων και εκδόσεων καθώς και τον τομέα της διαδικτυακής παρουσίας και δημοσίων σχέσεων.
O απόφοιτος του ΑΚΤΟ Ιωάννης Φετάνης ασχολείται με τη γραφιστική και το creative direction. Οι αφίσες του διακρίνονται διεθνώς για την αισθητική τους και τα πολιτικά τους μηνύματα.
Σχεδιάζει λογότυπα, εξώφυλλα και πλέον έχει εισχωρήσει για τα καλά στον χώρο της μόδας. Έχει συνεργαστεί με διαφημιστικές εταιρείες και free press εφημερίδες. Έχει βραβευτεί ενδεικτικά στη Διεθνή Biennale του Graphic Design στη Μόσχα, στα ελληνικά βραβεία ΕΒΓΕ κ.ο.κ.