RE-SEARCH / ΣΥΛΛΗΨΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Το RE-SEARCH είναι ένα σεμιναριακό – εργαστηριακό πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους, το οποίο στοχεύει μέσω της εντατικής συμβουλευτικής καθοδήγησης των διδασκόντων στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση ενός ή περισσοτέρων φωτογραφικών projects των συμμετεχόντων. Αποβλέποντας στην παραγωγή άρτιων αποτελεσμάτων δίνει έμφαση τόσο στη μορφή της τελικής παρουσίασης που κατά περίπτωση θα επιλεγεί [ενδεικτικά: (αυτο)έκδοση περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, έκθεση, ιστοσελίδα είτε συνδυασμός αυτών] όσο και στην επεξεργασία του περιεχομένου του εκάστοτε εγχειρήματος. Αυτό επιδιώκεται μέσω της εξοικείωσης των συμμετεχόντων με θεωρητικά ζητήματα και της ανάπτυξης της κριτικής σκέψης τους και του συνεχούς πειραματισμού.

Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα κυρίως ανά δεκαπενθήμερο, ημέρα Δευτέρα (βλ. αναλυτικό πρόγραμμα συναντήσεων).

Έναρξη: Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Εισηγητές: Ελένη Μουζακίτη, Λάμπρος Παπανικολάτος, και επιπλέον: Κώστας Ιωαννίδης σε επιλεγμένες συναντήσεις και άλλοι προσκεκλημένοι ομιλητές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ: ΣΕΙΡΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Ο ρόλος της φωτογραφίας στην εξέλιξη των εικαστικών τεχνών από τη δεκαετία του 1960 και μετά παρουσιάζεται όλο και πιο σημαντικός. Εικαστικοί όπως ο Ed Ruscha για παράδειγμα έδωσαν ήδη από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960 καινοτόμα παραδείγματα χρήσης της φωτογραφίας που δεν εκμεταλλεύονταν τόσο τον εκφραστικό χαρακτήρα του μέσου όσο τις καθαρά τεκμηριωτικές του δυνατότητες. Αποτέλεσμα της ενίσχυσης των δεσμών αυτών είναι και μια σημαντική αλλαγή σ’ αυτό που θεωρείται πλέον καλλιτεχνικά φιλόδοξη φωτογραφία και στην αντίστοιχη δεξίωσή του από τον κόσμο των μουσείων και των διοργανώσεων τέχνης. Τις συγκεκριμένες εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών αλλά και την κατάσταση σήμερα θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει και να αναλύσει κριτικά η παρούσα σειρά τεσσάρων τρίωρων διαλέξεων.

Περίοδος διεξαγωγής: Νοέμβριος 2018 (Τρίτη 6.15 μμ-9.15 μμ)

Έναρξη: Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018

Εισηγητής: Κώστας Ιωαννίδης

Θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αρχείο Σεμιναρίων – Εργαστηρίων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ I & II

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2 ΕΞΑΜΗΝΩΝ (ΚΥΚΛΩΝ)

Το ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ είναι ένα εντατικό σεμιναριακό πρόγραμμα δύο κύκλων (ακαδημαϊκών εξαμήνων) στη φωτογραφία ως σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική. Στόχος του σεμιναρίου η ενθάρρυνση του πειραματισμού πάνω στις δυνατότητες της φωτογραφικής γλώσσας και η καλλιέργεια κριτικού βλέμματος. Οι συνδιδασκαλίες ή η εμπλοκή περισσοτέρων του ενός διδασκόντων στη διδασκαλία επιδιώκονται καθώς ενισχύεται η πλουραλιστική αντιμετώπιση της δουλειάς των συμμετεχόντων προς σημαντικό όφελός τους. Τα μαθήματα βασίζονται στη σύζευξη θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής τριβής.

Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα σε εβδομαδιαία βάση κάθε Τετάρτη

Έναρξη: Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Εισηγητές: Κώστας Ιωαννίδης, Ελένη Μουζακίτη, Λάμπρος Παπανικολάτος, Αλέξανδρος Βούτσας

Το σεμιναριακό αυτό πρόγραμμα προσφερόταν από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΕΛΚΕ – ΑΣΚΤ) κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2016 – 2017, και 2017 – 2018.

http://asfaphotocourses.gr/fotografia/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
A FANTASY OF |NOT| BELONGING

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΡΟΥΓΚΕΝ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Εντατικό βιωματικό φωτογραφικό εργαστήριο λήψης, κριτικής αξιολόγησης και συζήτησης με τη μορφή οδοιπορικού

Το φωτογραφικό αυτό εργαστήριο ακολουθεί τα ίχνη του μεγάλου Γερμανού ρομαντικού Caspar David Friedrich. Απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία, τo τοπίο, την περιήγηση, το (γερμανικό) ρομαντισμό και την ιστορία. Είναι ανοιχτό σε αρχάριους (με καλές γνώσεις χειρισμού της μηχανής τους) και προχωρημένους που θέλουν να διευρύνουν την οπτική τους σκέψη, να εμβαθύνουν στη φωτογραφική τους πράξη και να συγκροτήσουν μια νέα φωτογραφική σειρά 15 – 20 εικόνων, η οποία θα αποτελεί το απόσταγμα της προσωπικής βίωσης του τοπίου και της πολυδιάστατης αυτής εμπειρίας σε εικόνες.

Περίοδος διεξαγωγής: 10 – 17 Αυγούστου 2018  (10-11/8. Βερολίνο, 12-17/8 Αυγ. Νησί Ρούγκεν, Γερμανία)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
HYDRA PHOTOWEEK

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Το καλοκαιρινό εντατικό αυτό εργαστήριο διάρκειας μίας εβδομάδας προσφέρει τη δυνατότητα της καθημερινής εντατικής ενασχόλησης με τη φωτογραφία σε ένα περιβάλλον υποστηρικτικό. Στόχος να επωφεληθούν οι συμμετέχοντες αναπτύσσοντας ή βελτιώνοντας δεξιότητες στη λήψη και τη διαδικασία επιλογής φωτογραφιών για τη συγκρότηση πορτφόλιο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκλεπτύνουν το προσωπικό τους αισθητήριο υπό την καθοδήγηση έμπειρων διδασκόντων.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει καθημερινή τριβή με την φωτογραφική πράξη καθώς και εις βάθος ανάλυση και κριτική του σώματος δουλειάς που παράγεται κάθε μέρα. Αυτά μαζί με διαλέξεις πάνω στη σύγχρονη φωτογραφία και τέχνη μέσα σ’ ένα ειδυλλιακό περιβάλλον εγγυώνται μια αξέχαστη δημιουργική εμπειρία.

Περίοδος διεξαγωγής: 8 – 15 Ιουλίου 2018

Εισηγητές: Κώστας Ιωαννίδης, Λίλα Ζώτου, Ελένη Μουζακίτη, Stig Marlon Weston, Λάμπρος Παπανικολάτος  (Το εργαστήριο πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα).

Χώρος Διεξαγωγής: Καλλιτεχνικός σταθμός της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Ύδρα.  //  Φορέας: asfaphotocourses.gr (ΑΣΚΤ – ΕΛΚΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΥΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗ

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ PHOTOMETRIA FESTIVAL

Η φωτογραφία πολύ νωρίς σταμάτησε να βλέπει τον εαυτό της ως το «μολύβι της φύσης». Σε φωτογράφους όπως ο Alfred Stieglitz για παράδειγμα ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα δεν αρκούσε να περιορίζουν το μέσο τους στον ρόλο της μηχανικής αναπαραγωγής αυτού που υπάρχει εκεί έξω. Οι φωτογράφοι λοιπόν άρχισαν να αναζητούν (και να βλέπουν κατόπιν) στη φύση τον εαυτό τους προβάλλοντας ψυχολογικές καταστάσεις στα άψυχα που με τον τρόπο αυτό ζωντάνευαν. Πρόκειται για ένα είδος ενσυναισθητικής ταύτισης με το μη εγώ που παίρνει ποικίλες αποχρώσεις και λειτουργεί με αντίστοιχες μεθόδους. Συνήθως γίνεται ένα από τα δύο: είτε ο φωτογράφος αναζητά και εντοπίζει ισοδύναμα της κατάστασής του στον περιβάλλοντα χώρο, διαβάζοντας τον εαυτό εκεί, είτε κινείται ενστικτωδώς μέσα του επιδιώκοντας να συντονιστεί μαζί του και κατόπιν αναγνωρίζει τα ίχνη των στιγμών ταύτισης στις φωτογραφίες που προέκυψαν.

Περίοδος Διεξαγωγής:17-21/6/2016, Μονοδένδρι Ζαγορίου.

Εισηγητές: Ελένη Μουζακίτη και Κώστας Ιωαννίδης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑΣ Ή ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε μέλη ομάδων και συλλόγων εκτός Αθήνας που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη (σύγχρονη) φωτογραφική πρακτική και θεωρία και να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω στις χρήσεις του φωτογραφικού μέσου στην τέχνη. Στόχος είναι η ενθάρρυνση του πειραματισμού πάνω στις δυνατότητες της φωτογραφικής γλώσσας, η καλλιέργεια κριτικού βλέμματος και η κατανόηση του τρόπου συγκρότησης μιας φωτογραφικής ενότητας (πορτφόλιο). Ως εκ τούτου έμφαση δίνεται στις πρακτικές επιλογής των εικόνων και στη μορφολογική και νοηματική αναζήτηση δεσμών ανάμεσα στις μεμονωμένες (αυτόνομες) εικόνες, (editing and sequencing). Ζητούμενο είναι να κατανοήσουν καλύτερα τις εικόνες, τις οποίες βλέπουν, κάνουν, καθώς και τις μελλοντικές κατευθύνσεις που θα μπορούσε να έχει η δουλειά τους.

Προσφέρονται επίσης εντατικά σεμινάρια στην Ιστορία – Θεωρία της Τέχνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

Συναντήσεις συμβουλευτικής παρακολούθησης διά ζώσης ή εξ αποστάσεως για θέματα που αφορούν σε όλα τα κρίσιμα για την ανάπτυξη, εξέλιξη και την ολοκλήρωση ενός φωτογραφικού πρότζεκτ (ή πορτφόλιο) στάδια.

Κριτική ανάλυση των επιλογών, συζήτηση γύρω από το περιεχόμενο και τη μορφή, επιλογή και οργάνωση των εικόνων (editing, sequencing), θεωρητική πλαισίωση μιας θεματικής φωτογραφικής ενότητας και διαμόρφωση κειμένου προθέσεων (artist statement). Συζήτηση  πάνω στην επίδραση των τελικών μορφών παρουσίασης στη νοηματοδότηση του έργου, καθοδήγηση στην προετοιμασία των σταδίων για παρουσίαση με τη μορφή έκθεσης, έκδοσης ή website. Συμβουλές για τις στρατηγικές και τα δίκτυα προώθησης του έργου.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα επιλογής συμβούλου και σχεδιασμού προγράμματος παρακολούθησης.

Ελένη Μουζακίτη, Λάμπρος Παπανικολάτος, Κώστας Ιωαννίδης

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε μαζί μας!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ “ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ”

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Εντατικό Εργαστήριο Λήψης και Κριτικής

Η διαδικασία της φωτογράφισης και του ταξιδιού είναι στο μυαλό πολλών από εμάς άρρηκτα συνδεδεμένα. Το εργαστήριο απευθύνεται σε αυτούς που γοητεύονται και εμπνέονται από την ιδέα του φωτογραφικού roadtrip και της περιπλάνησης σε δρόμους που ανοίγονται μπροστά ή έχουν μαγευτεί από τα φωτογραφικά οδοιπορικά των Walker Evans και Stephen Shore στις μικρές πόλεις των ΗΠΑ. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τις φωτογραφικές τους δεξιότητες ή να διευρύνουν την οπτική τους ερχόμενοι αντιμέτωποι με ένα πολυδιάστατο και ενδιαφέρον από πολλές απόψεις τοπίο, ένα τοπίο πέραν των ορίων του «γραφικού – όμορφου».

Περίοδος διεξαγωγής: 13 – 15 Μαϊου 2016

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΤΗΝΟΣ “CARTES POSTALES”

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

To Sterna Fringe Festival σε συνεργασία με την Ελένη Μoυζακίτη και τον Λάμπρο Παπανικολάτο διοργανώνει και προσφέρει σε δώδεκα επιλεγμένους καλλιτέχνες ένα δωρεάν τετραήμερο workshop φωτογραφίας στην Τήνο (18/5 – 21/5 2017) με σκοπό την παραγωγή φωτογραφικού έργου σχετικού με την εμπειρία των φωτογράφων από το νησί της Τήνου. Το Sterna Festival παρέχει επίσης στους 12 συμμετέχοντες τη διαμονή σε studios στο χωριό Υστέρνια της Τήνου κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Το αποτέλεσμα αυτού του φωτογραφικού εγχειρήματος θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του καλοκαιρινού φεστιβάλ Sterna Fringe Festival στα Υστέρνια της Τήνου (28 έως 30 Ιουλίου) με επιμέλεια της Ελένης Μουζακίτη και του Λάμπρου Παπανικολάτου.

Η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων θα γίνει κατόπιν κατάθεσης portfolio.

Περίοδος διεξαγωγής: 18 – 21 Μαίου 2017

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ